Lyukas csont, avagy borjú csülök milánói módra

Hozzávalók 4 főre:

  • 6-8 szelet  csontos borjúcsülök kb. 3 cm vastagságú
  • 100 g kockára vágott scalognio hagyma
  • 50 g kockára vágott póréhagyma (zöld része)
  • 100 g zöld zeller
  • 100 g kockára vágott sárgarépa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 50 g kockára vágott szalonna
  • 50 g vaj
  • 2 dl fehérbor
  • 5 g paradicsom koncentrátum
  • 250 g hámozott paradicsom szelet
  • 250 g csirkehús alaplé
  • zöldség alaplé
  • só, bors
  • Friss házi fűszerkeverék:
  • 5 g apróra vágott kakukkfű
  • 5 g reszelt  lime vagy citrom héj
  • 5 g zsálya
  • 2 g apróra vágott rozmaring
  • 5 g apróra vágott snidling
  • 5 g apróra vágott majoránna
  • 5 g finomra vágott petrezselyem
  • Rizs:
  • 200 g Carnaroli rizs
  • 40 g vaj
  • 1 babérlevél
  • 1/2 dl fehérbor
  • 30 g parmezán
  • sáfrány
  • csirke és zöldség alaplé


Elkészítés

Lyukas csont ( szeletelt borjú lábszár) elkészítése: 
A zöldségeket kockára vágjuk, és szalonna zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a velős csontos hússzeleteket. Kicsit ezt is érdemes pirítani majd, adjunk hozzá babérlevelet, 1 gerezd fokhagymát, paradicsompürét és öntsük fel húslével. Főzzük 5 – 6 percig, majd adjuk hozzá a fehér bort és öntsük fel a maradék húslével, majd fedjük le és főzzük tovább. Kb. 1 órát . Amikor a hús már megpuhult enyhén kezd leválni a csontról  és fantasztikus illatok alakulnak ki a serpenyőben. Alacsony lángon érdemes végezni a párolást hogy  még finomabb legyen a végeredmény.

Rizottó elkészítése: 
A gomb nagyságú vajon pirítsuk meg a rizst, adjunk hozzá megint egy kis vajat, öntsük fel a fele fehérborral és fedjük le. Néha kevergessük meg, majd fedjük le ismét. Amikor félig megfőtt ismét adjunk hozzá egy gomb nagyságú vajat, vigyázva, hogy az alján ne csapódjon ki. 2 perccel a főzés vége előtt (az összes főzési idő kb. 20 perc) hozzáadjuk a maradék fehérbort és sáfrányt. Majd vegyük le tűzről, adjuk hozzá a hideg vajat és a sajtot, fakanál segítségével krémesítsük ki kevergetéssel. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd hagyjuk álli pár percig.

Tálalás:
Szórjuk meg a lyukas csontot a házi készítésű fűszerkeverékkel, majd tegyük a rizottó tetejére és adjunk hozzá a hús mellett főtt raguból is.
 
Forrás: www.pomodorobudapest.com
vissza a Receptekre vissza a Gasztro főoldalra vissza a Gianni főoldalra
vissza a Gasztro főoldalra vissza a Gianni főoldalra



Powered by: Venturi · Szöveg és tartalom: Viczián Lili